Bitcoin op Ethereum is Booming: Afsluiting op $1 miljard aan waarde

Bitcoin-houders blijven de waarde van hun digitale goud verplaatsen naar de Ethereum-blokketen, waardoor recente prijsdalingen in beide valuta’s worden getrotseerd.

In het kort

  • De Bitcoin die naar de Ethereum-blokketen is overgedragen is nu meer dan 800 miljoen dollar waard, een stijging van 37% tot nu toe deze maand.
  • Ingewikkelde Bitcoin en renBTC blijven de populairste overdrachtsprotocollen, maar Huobi’s HBTC is recentelijk sterk gegroeid.
  • De primaire cross-chain munten zijn allemaal op een of andere manier gecentraliseerd.

Bijna 80.000 Bitcoin zijn nu overgezet naar de Ethereum-blokketen, omdat de DeFi-protocollen na een crypto-marktcorrectie van begin september waarde terugwinnen in hun liquiditeitspool.

Zelfs toen de prijzen voor Bitcoin en Ethereum vanaf 1 september daalden, heeft BTC de overdracht naar de Ethereum-blokketen deze maand al bijna 37% verhoogd, volgens gegevens van Dune Analytics.

De stijging van Wrapped Bitcoin (WBTC) en andere ketenoverschrijdende Bitcoin-lockups heeft hun totale waarde geduwd van minder dan $600 miljoen aan het begin van de maand naar meer dan $800 miljoen. De totale waarde is nu gelijk aan meer dan 2% van de gehele etherische marktkapitalisatie.

De trend is een signaal dat, ondanks de prijsvolatiliteit van de digitale activa, de eetlust voor de DeFi-rendementen ook onder BTC-houders sterk blijft.

Ketenoverschrijdende overdrachtsprotocollen zoals WBTC en renBTC gebruiken ofwel vertrouwde derdenbewaarders ofwel slimme contractgecontroleerde portemonnees om één digitaal activum te bewaren, in dit geval Bitcoin Lifestyle, terwijl ze een replicateken maken op een andere blokketen, zoals Ethereum. De gerepliceerde activa, soms ook wel verpakte penningen genoemd, zijn gekoppeld aan de waarde van het originele penning.

Het meest populaire BTC-to-Ethereum-kruisketenproject is Wrapped Bitcoin, dat verantwoordelijk is voor meer dan 66% van alle ketenoverschrijdende BTC, met tot nu toe bijna 53.000 vergrendelde Bitcoin in dat systeem. RenBTC, het op één na meest populaire overdrachtsprotocol, is gestaag gegroeid, met een gelijkblijvend aandeel in de Bitcoin-overdrachtmarkt van ongeveer 22%.

Een grote voordeel is Huobi’s HBTC, dat is uitgegroeid tot de op twee na meest populaire BTC-transferoplossing met meer dan 6% van de totale markt. Het totale aantal HBTC is meer dan 570% gestegen sinds begin augustus, toen het minder dan 1.000 HBTC bedroeg; het is nu 4.800.

Aangezien de hoeveelheid Bitcoin die naar Ethereum is overgedragen is toegenomen, zijn er ook zorgen over de centralisatie en de rol die derden spelen voor de drie top transferoplossingen, WBTC, RenBTC en HBTC.

HBTC, dat in februari 2020 op de Ethereum-blokketen is gestart, is het product van Huobi, een gecentraliseerde crypto-uitwisseling die in Singapore is gevestigd. Wrapped Bitcoin, een samenwerking tussen verschillende DeFi-protocollen, waaronder crypto-uitleendiensten Maker en Aave, heeft altijd gebruik gemaakt van een systeem van vertrouwde derdenbewaarders om inheemse Bitcoins te bewaren die het WBTC ondersteunen.

En Ren Protocol RenBTC werd onlangs betrapt op controverse nadat bekend werd gemaakt dat het ogenschijnlijk gedecentraliseerde protocol effectief werd (en nog steeds wordt) gecontroleerd door leden van het Ren ontwikkelingsteam.

Zelfs Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin heeft een gewicht in de schaal gelegd door op te roepen tot meer veiligheid van projecten die een groot aantal inheemse Bitcoin in handen hebben namens de gebruikers.

Ondanks de risico’s neemt de overdracht van Bitcoin naar de Ethereumketen alleen maar toe. Voor sommigen zal de allure van de DeFi-retouren het risico van vertrouwde derden rechtvaardigen. Maar er staat heel wat BTC op het spel.